jan
12

Béla: Mi a jobb? Ha kérek nejlon szatyrot a boltban és azt használom szemeteszsák helyett, vagy ne kérjek, és vegyek kukás zsákot?

Hun.Spb: Nagyon jó kérdés. Nézzük először a tényeket.
 
A hagyományos nejlonszatyorból, tehát abból, ami nem lebomló anyagból van, éves szinten 440 millió darabot, tehát naponta másfél millió darabot használunk. (forrás: Környezetvédelmi Minisztérium)
Ez egy igen tetemes mennyiség és sajnos ennek gyakorlatilag a 100%-a a szemétben végzi. Az anyag lebomlási ideje 300-400 év.

Néhány kereskedelmi cég már megkezdte a környezetvédelmi szempontoknak jobban megfelelő tasakok és csomagolások felhasználását. A Tesco, a McDonald’s és az Ikea jár élen ebben, 2009 tavaszában pedig várhatóan a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, mely szabályozni fogja ezt.
 
Addig is a legfontosabb tennivalónk, hogy csak és kizárólag olyan műanyag zacskókat használjunk, melyek lebomló- vagy újrahasznosítható anyagból készültek, és ezt utána a szelektív hulladékgyűjtés szabályai szerint dobjuk el.
 
A környezettudatos ember jelenleg két módon próbál csökkenteni a szeméttel.
 
Az egyik módszer, hogy kér ugyan zacskót az üzletben, de otthon ezt használja szemeteszsáknak. Ennek előnye, hogy nem vásárol még pénzért kukászsákot. Hátránya viszont, hogy a reklámszatyrok legendásan kis teherbírása és a kukától való méretkülönbség miatt több kell belőlük, mint a szemeteszsákból.
 
A másik módszer, hogy nem kér zacskót, hanem táskát/kosarat használ, és vásárol kukászsákot. Ennek előnye, hogy nem lesz több szemét a reklámszatyrokból, és a kukászsák vásárlásakor ellenőrizni tudja, hogy lebomló anyagból van e, és csak olyat vesz meg.
 
Én a két módszer kombinációját alkalmazom. Olyan dolgokhoz, ami simán belefér a zsebembe/táskámba, nem kérek zacskót. És nem kérek akkor sem, ha kézben el tudom kényelmetlenség nélkül vinni. Ha nagyon kell, akkor inkább papírzacskó. De azért még így is kerül a lakásba reklámszatyor, de ezek a kukazsák helyén végzik.
 
Kukászsákból pedig csak lebomló anyagból készültet vásárlok. Nem újrahasznosíthatót, hiszen a szemetet nem fogom kiönteni belőle, hogy utána a zsákot külön szelektáljam. Fontos számomra, hogy a szemeteszsák ne legyen különlegesen színezett, ne legyen illatosított, mert ez is felesleges vegyi anyag benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervnyito.blog.hu/api/trackback/id/tr92872929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lorenzaccio 2009.01.13. 15:34:55

Mivel nekem naponta kell a macska almot pucolni, sajnos szükségem van a strapabíró zacskókra. De, ahogy te is láttad, ha tehetem, magammal viszek vászontáskát a vásárláshoz.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.01.13. 15:36:57

A macskaalmot NAPONTA kell cserélni? Vagy legalább is illik? Ideje a WC-re szoktatásnak.

Lorenzaccio 2009.01.13. 15:52:33

a tartalmát kell pucolni, ha el akarod kerülni, hogy a sértődött jószág a kádba, vagy a szennyes kosárba végezze a végezni valókat. :)

a következő videóért nem vállalok felelősséget: www.youtube.com/watch?v=awYO4ArTsQg

guli 2009.01.14. 10:56:21

Én egy hangos csaj vagyok. Akkor különösen, amikor a pénztárnál, vagy a zöldségesnél fennhangon kurjantom el magam, hogy: KÖSZÖNÖM, DE NEM KÉREK ZACSKÓT, MERT ÉN VIGYÁZOK A KÖRNYEZETEMRE.

Hogy volt-e valaha értelme az én hangosságomnak, tehát volt-e valaki az utánam sorbanállók között, aki az én hangos mondatomnak eredményeként szintén nem kérte el a felesleges csomagólóanyagot, azt nem tudom, de ha csak egy embernek gyújtottam lámpát a fejében az elmúlt évtizedek során, már az is valami.

LEGYETEK TI IS HANGOSAK!!

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.01.14. 10:59:20

@Lorenzaccio: B+! Egy kakiló macskát nézetsz velem kora reggel? A tegnapi tőgy után? :-)

Lorenzaccio 2009.01.14. 14:41:11

@Hun.Spb: ja, kérem, ha valaki vécéreszoktatásról beszél, akkor vállalja a következményeket :)
süti beállítások módosítása