jan
11

Ha felkelek, PC bekapcs. Azon jön a TV, pár e-mail elolvas, hírek megnéz.

Mikor hazaérek ugyanez, hozzátéve, hogy hajnalig dolgozom még rajta. A fennmaradó időben, amikor a gyárban vagyok, vagy alszom, tehát naponta olyan 14-16 órát, feleslegesen van áram alatt, készenléti módban. Nézzünk hát be az asztal alá.

 

Nálam hat berendezés betáp kábele csatlakozik az íróasztalomnál. PC, monitor, hangfal szett, ADSL Blidge, W-Lan rooter, nyomtató. Na most, ha nagyon muszáj lenne ki bírnám számolni, hogy mennyi áramot vesznek fel ezek a készülékek készenléti módban, de nem szeretném. Fogadjuk el, hogy nem keveset. Kapcsoljuk ki hát mindet, amikor nem kellenek.

 

Na ez az, amit tudunk, és nem teszünk meg, mert senkinek nincs kedve egyenként végigkapcsolgatni az összes készüléket. Mi a megoldás? Olyan hosszabbító, melyben megfelelő mennyiségű dugalj áll a rendelkezésünkre, és van rajta kapcsoló. És innentől kezdve egy mozdulat az egész, és az összes berendezés áramtalanítva van.

 

Befektetés kb. 2500 Ft.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervnyito.blog.hu/api/trackback/id/tr2870234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guli 2009.01.12. 10:22:47

A villanyáram takarékosságáról jut eszembe az az általam olvasott szakmai cikk, amely az energiatakarékos izzók helyes használatáról szólt. Mégpedig arról, hogy ezeket a speciális villanykörtéket nem szabad fel-, lekapcsolni naponta többször.

Ennek pedig az a magyarázata, hogy míg a hagyományos izzók a használatuk alatt fogyasztják többszörösét az energiatakarékos izzókkal szemben, addig az energiatakarékos körték felkapcsolásakor vesznek fel nagymennyiségű villanyáramot. Tehát ez utóbbi izzók a folyamatos használat mellett már alig fogyasztanak áramot, viszont azok fel- lekapcsolása komoly fogyasztást eredményezhetnek, így végül a rossz használat mellett még sem takarékoskodunk legjobb szándékunk ellenére sem.

Ennek megfelelően tehát ha valóban az energiatakarékosság jegyében kívánjuk használni a lámpáinkat, akkor csak olyan helyiségekben cseréljük le villanykörténket energiatakarékos izzókra, ahol több órás folyamatos üzemeltetésre számítunk. Egy kamrában, WC-ben, ahová csak néhány percre térünk be, továbbra is a hagyományos villanykörtéket használjuk. A szobában, konyhában pedig bátran használjuk akár egész nap is az energatakarékos izzót, és csak akkor kapcsoljuk ki, ha tudjuk, hogy nem térünk vissza abba a helységbe rövid időn belül.

Nyilvánvaló szakmai hozzá nem értésem miatt nem lehet az információm autentikus, azonban az újságcikket, melyre most hivatkozom egy tudományokkal foglalkozó újságban olvastam. Higgyünk neki.

Lorenzaccio 2009.01.12. 11:13:46

@guli: Örülök, hogy kommentelsz! Teljesen egyetértek veled, én is ezt olvastam több helyen is. Tehát ha a nappaliban egész este égeted a villanyt, érdemes energiatakarékosat becsavarni, míg, ahogy írod, a kamrában nem. Köszönjük a hozzászólásodat!

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.01.12. 12:03:27

@guli: A hagyományos izzók azért fogyasztanak többet, mert a felhasznált energia nagyobb részét nem fényként, hanem hőként adják le. Az un. kompakt izzók tehát úgy takarékosak, hogy ugyanazt a fényt adják le 11 Watt teljesítménynél, mint ey hagyományos izzó 60 Watt teljesítménynél.

Viszont tény, hogy indításkor hírtelen nagyobb az áramfelvételük ÖNMAGUKHOZ KÉPEST. A hagyományosnak is nagyobb, csak sokkal kisebb mértékben. Tehát helyes az a megoldás, hogy folyamtos világításra kompaktot, pár perces használatra hagyományost, de abból a lehető legkisebb Watt-számot, amivel még konfortos a tér.
süti beállítások módosítása