jan
12

Béla: Mi az, hogy szmogriadó, mert ilyenre én nem is emlékszem?

Hun.Spb: Budapest Főpolgármestere elrendelte a szmogriadót, a levegőbe szálló por koncentrációja miatt. Az ezt megelőző szintek a tájékoztatási szint (75 mikrogramm/köbméter), és a riasztási fokozat (100 mikrogramm/köbméter) voltak. Ebben a helyzetben hatóságok felhívják a figyelmet a lehetséges füstre és némi önkorlátozásra kérik a lakosságot.
Most viszont a város több pontján a porkoncentráció meghaladta a 150 mikrogramm/köbméteres szintet, ami már komoly intézkedések megtételét indokolja.

 
B: Miért van por és mitől?
 
H: A por kibocsátása egy városban adott. Akkor azonban, amikor az időjárási körülmények miatt ez a pormennyiség nem tűnik el a városból, nem tisztul ki a levegőből a koncentrációja oly mértékben megnövekszik, hogy károsíthatja az ott élők egészségét. A folyamatos szél, a csapadék tisztítja a levegőt, de az elmúlt napokban az időjárás ebből a szempontból sem volt kegyes hozzánk. A nagy hideg és a gázproblémák pedig az alternatív fűtési módokat is előhozták, ezek pedig szintén növelik a por mennyiségét. A közlekedés résztvevői közül a diesel motorral szerelt járművek, valamint a kétütemű motorok járulnak hozzá nagyban a por növekedéséhez, e kettő közül is inkább a diesel technológia, mert ezekből nagyságrendileg nagyobb mennyiségű por keletkezik, valamint a gépjárművekbe igen sok köbcentiméteres motorok kerülnek.
 
B: Akkor miért nem csak a diesel autókra vonatkozik a korlátozás?
 
H: Azért nem, mert ez részben követhetetlen lenne, hiszen egy személygépkocsiról nem könnyű kívülről megállapítani a beleszerelt motor típusát. De ami ennél is fontosabb, hogy a levegő porszennyezettségén kívül az összes szennyezőanyag is igen magas, amit a benzinmotorral szerelt autók is növelnek egyéb kémiai anyagokkal, függetlenül attól, hogy a por mennyiségére nincsenek komoly hatással.
 
B: Jár e valamilyen komoly szankcióval, ha nem tartjuk be a korlátozást?
 
H: Sajnos nem. Szabálysértésnek minősül, viszont jogalkotó nem helyezett mellé büntetési tételt. A rendőrség megállítja az autót, és figyelmeztetésben részesíti a tulajdonost.
 
B: Vannak kivételek, akikre nem vonatkozik?
 
H: Igen vannak. A sajtóban több helyen felsorolásra került már a kivételek sora. Arra viszont senki se számítson, hogy fontos üzleti ügyre hivatkozva kibújhat a szabálysértés ténye alól.
 
B: Mozgássérült igazolvánnyal lehet közlekedni. De hát a nagy részük nem valós.
 
H: Ez így van. Sajnos a mozgássérült igazolványok egy része nem megfelelő autókon van. Tudjuk, hogy a nagyteljesítményű diesel terepjárókkal közlekedő „mozgássérültek” ismét kihúzhatják magukat egy korlátozás alól. Viszont nem nehezíthetjük meg az igazi mozgáskorlátozottak életét, akiknek a speciális gépkocsik használata az egyetlen lehetőség a közlekedésre.
 
B: Milyen alternatív közlekedési módok vannak?
 
H: Természetesen a BKV. Az viszont érdekes, hogy a szmogriadó időtartama alatt a BKV nem nyújt segítséget. Ha ezeken a napokon ingyenes lenne a tömegközlekedés, akkor sokkal több ember tartaná be. Eddig a BKV nem tette meg ezt a lépést, viszont sűrítette a járatait, a HÉV-et és a Metrót például nagy mértékben.
 
B: Van elég parkoló az elővárosokból jövő autósok számára?
 
Nincs. A metróvonalak végén lévő úgynevezett P+R parkolók kapacitása koránt sem megfelelő. Ez régóta fájó pontja a város közlekedési struktúrájának. A parkolóhely kevés, és nem őrzött.
 
B: Lett eredménye a tegnap óta bevezetett korlátozásnak?
 
H: A város levegője nagyot javult, de az autós forgalom nem csökkent jelentős mértékben. Inkább az amúgy is alacsony vasárnapi autós forgalom segített. Az időjárás változása viszont nagymértékű javulást fog eredményezni, várhatóan kedden már fel is oldják a korlátozást.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervnyito.blog.hu/api/trackback/id/tr15872647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása