feb
24

Korábban, egy kereskedelmi tévécsatorna hiradójában láthattuk, hogy jelentékenyen megemelik az adóját a neylon zacskóknak, ezért annak költségeit valamilyen módon be kell építeni az élelmiszerárakba, hiszen egy darab - környezetszennyező - neylon ára  már eléri a 8 Ft-ot.

Nem mellékes elgondolkodnunk azon, hogy a multik oly sokszor csalogatják be a vásárlókat az 5-8 Ft-os zsemléikkel üzletükbe. Nem mint ha ez amúgy se lett volna eddig is veszteség nekik. Most meg azt kapjuk összehasonlításként, hogy egy zacskó ára tulajdonképpen megegyezik egy akciós zsemle, kifli árával. Mi lesz most? Hangzik a kérdés.

Véleményem szerint egyszerűbb a válasz, mint gondolnánk. Azt nem hiszem, hogy a neylonzacsi kihagyható a vásárlás során. Különösen nem a pékárúknál, ami nem csak kiszáradhat a papírtasakban, de át is nedvesítheti, zsírosíthatja azt. Tehát nem feltétlenül és végképp nem a legjobb megoldás a környezetkímélőbb papírtasak használata, ami jóval drágább göngyöleg, és ráadásul csak hulladékként környezetkímélő társával szemben, hiszen az előállításához (általában) pusztítjuk a környezetet, és szinte egészen bizonyos, hogy a papírgöngyöleg nem igen használható újra, egy újabb termék csomagolására, viszont a neylon igen.

Ebből adódik az én gondolatom és ötletem. Véleményem szerint ebben a kérdésben sokkal inkább a pazarlás visszaszorítása a célravezető. Az pedig - ahogy a magyar vásárlóközönséget ismerem - csak úgy megy, ha fizetni kell a csomagolóárúért, úgy, mint az üveggöngyölegért. Ezzel aztán két legyet üthetünk egycsapásra.

Egyfelől a vásárló maga döntheti el, hogy egy zacsiba belegyömöszöl-e több terméket, vagy letép egy újabb zacskót akár egyetlen zsemléért. Tehát nem az árú árát kell megnöveli, amit vásárolni szeretnénk, hanem pénzért kell adni a zacskót. Így aztán a vevő választása lesz, hogy szán-e újabb x forintot a vásárlásra. Ezzel a megoldással tehát nem kell klasszikusan árat emelni.

Másrészt bizonyos vagyok abban, hogy ezekután korábbi pazarlóink zsebükből fogják előhalászni az előző napi zacsit, és boldogan fogják többször is használni a göngyöleget. És ez már környezetkímélet a javából.

Kár, hogy rajtam kívül senkinek nem jut eszébe ez a megoldás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervnyito.blog.hu/api/trackback/id/tr100962739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2010.07.24. 14:51:51

Én az ingyenzacskót is többször felhasználom, néznek is rám bociszemekkel, amikor elűhalászom azsebemből, volt, hogy rám is szóltak, hogy amott lógnak a zacskók, nem kell hozni. =) Meg ha csak egy-két szem zöldséget veszek (egyszerre sokért már úgyis kimennék a piacra), lemérem külön a két szem almát meg az uborkát pl. bele őket egy zacskóba, és arra a zacskóra ragasztom rá a két-három címkét.
Picon a málnás- satöbbisdobozt ingyen adják ugyan, de sok kofa engedményt vagy pár dkg extrát ad, ha visszaviszed a dobozt.
A kollégiumi konyha mindig tele volt üres tojásotartókkal, szerencse, hogy annyira hanyagok voltak a népek, hogy ki sem dobták, amit kidobandónak ítéltek, úgyhogy összegyűjtöttem, és elvittem Marika néninek a csarnokba, ő mindig örült neki. :)
süti beállítások módosítása