jan
13

Vegyszerek.

Címkék: környezetvédelem | Szerző: Lorenzaccio | 4:37 pm

Egészen rövid megjegyzés: rettenetes azt látni, hogy a környezetünk mennyire nem környezettudatos.

Ha az ember tévét néz, akkor egy reklámblokkon belül a következők vannak:

- vécétisztító, ami háromszor hosszabb, és nem utántölthető (milyen büszkék erre!), tehát csak szemetet termel

- folttisztító vegyszer, ami mindent elpucol

- felmosó vegyszer, ami eltünteti a koszt. Ennél csak akkor lehetne hatásosabb, ha mocskot mondanának.

- vécépor, ami felmar minden szennyeződést.

- mosópor, amitől nem tapad a szennyeződés (?)

Egy relkámblokk alatt egy fél Balatont lehetne kipusztítani, ha mindenki ezt használná.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervnyito.blog.hu/api/trackback/id/tr48875170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guli 2009.01.14. 10:41:44

Néhány praktika, amit én alkalmazok a konyhában. Nem állítom, hogy nem használok egyáltalán vegyszert, és azt sem hiszem, hogy közhelyesen elég lenne csak azt mondanom, hogy vegyen mindenki bio, biológiailag teljességgel lebomló, csak természetes alapanyagokat tartalmazó - nem vitásan - méregdrága tisztítószereket, mert arra bizony nem mindenkinek van lehetősége.

Az én ötleteim - melyekkel szolgálnék - maximálisan beváltak és ráadásul pénzt is takaríthatunk meg vele.

- Nincs szükség a légfrissítőre, ez az a vegyszer (írjanak arra bármit is), ami továbbra is káros, ugyanakkor semmi szükség rá. Nyissunk ablakot.

- Tisztítsuk ablakunkat oly módon, hogy először forró vizzel mossuk le a felületet, majd ecetes vizzel töröljük át. Többé nem lesz szükség fujókálós vegyi anyagokra.

- A vízkőeltávolítás jól bevált módszere a citrom, vagy citromsav, esetleg ecet. Ez nem csak kíméli a környezetet, de egészségre is ártalmatlan anyag, ami ugye fontos akkor, mikor a kedvenc kávé-, vagy teafőzönket szeretnénk a lerakódástól megszabadítani.

- A csempét, a gáztűzhelyt, az olyan felületeket, ahol a higiéniának nincs akkora szerepe, mint mondjuk a konyhai pultnak, amin az ételeinket készítjük, kár az erős baktériumölő szereket végiglocsolnunk. Az ilyen felület egyszerűen tisztán tartható forró vizes szivaccsal, persze csak akkor, ha a keletkezett koszt azonnal eltávolítjuk.

- A portörlés is egyszerűen elvégezhető egy jól kicsavart vizes szivaccsal, ronggyal, mert el ne higgyük azt, hogy létezik olyan vegyszer, ami jelentékenyen képes taszítani a port a használatát követően. Én bizony még nem találkoztam ilyen termékkel, panelos lakó lévén kénytelen vagyok ezt állítani.

- Ne feledkezzünk meg a testápoláskor használt vegyszerekről sem. Tanácsom nem csak környezeti szempontokat tart figyelben, de állítom, hogy tökéletes bőrömet sem kizárólag a genetikának köszönhetem a negyedik X küszöbén. Tehát felejtsük el a kozmetikumok (krémek, tusfürdők, testápolók) mérhetetlen használatát. A tusfürdők (igen csekély mennyiség kivételével, mely kivételek beszerzése nehézkes és ráadásul nagyon drága) igen károsak a bennük lévő illatanyagok, visszazsírzó adalékok és egyég összetevők (csomósodásgátló, tartósító, stb.) miatt. Ráadásul egy flakon szinte semeddig sem tart. Én és a családom évek óta szappannal fürdik. Nincs az az illatos szappan, mely rosszabb minőséget takarna, mint egy átlagos tusfürdő. Én mégis azt ajánlom, hogy inkább a természetes alapanyagú, gyakran kézzel készített termékeket vegyük, valamint figyeljünk arra, hogy olyat válasszunk, amely a bőrünk típusának megfelelő. Ha így teszünk, akkor a testápolót is kiiktathatjuk az életünkből. Annak ellenére, hogy ezek a szappanok (én egy kicsit drágább provansi terméket kedvelek) többszörösége kerülnek a közértekben kaphatóaknak, azonban a tusfürdő használat mellett is költöttem ennyit a tisztálkodásra. Ezt bizton állítom. Nem mellékes az sem, hogy nem szórom tele a hulladékgyűjtőt kiüresedett flakonokkal.

Nem arra sarkallok senkit, hogy taszítson ki minden vegyi anyagot a háztartásából, csak azt javasolom, hogy nézzen körül a piacon, és legalább a tisztítás és tisztálkodás terének egy-egy pontján tegyen környezettudatos lépéseket. Ez a több a semminél elv vezethet egy jobb és tisztább földi élet felé.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.01.14. 10:45:21

A vízkőoldás ecettel folyamatnál különlegesen mérgező gázok szabadúlhatnak fel!!!!

Csak és kizárólag jól szellőztethető helyen szabad alkalmazni.

guli 2009.01.15. 10:34:13

Az ecettel való tisztításnál csak abban az esetben okozhatunk bármi bajt, ha higítatlanul és háztartási ecettel végezzük a munkát. Ha azonban higítjuk, vagy gyümölcsecettel (pl. borecet, természetesen nem a drága balzsamecetre gondolok) tisztítunk, ilyen gonddal bizonyosan nem kell számolnunk.

Egyébként a takarítást természetszerűleg mindig nyitott ajtók, ablakok mellett végezzük, hiszen bármilyen vegyszert használunk, de akár csak vízzel tisztítunk, a levegőzés fontos eleme a korszerű tisztításnak. Ez szerintem alapkövetelmény még téli időszakban is. Így aztán megelőzhetjük a gázok felszabadulásával járó bármilyen kellemetlenséget.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.01.15. 12:04:45

Nos. A háztartásban fellelhető ecetek a tisztítóhatásukat a bennük lévő ecetsav segítségével érik el. Az ecetsav tömény állapotában mérgező, égési sérülést okoz, erősen korrodál, tűzveszélyes. Ezek a veszélyek még higított állapotban is fennállnak. A veszélyesség mérséklődése, de még optimális tisztítóképesség a 10-25% -os koncentrátumban optimális. Ebben a koncentrációban ez érintésveszély és a nagy mennyiségben történő fogyasztás esetén bekövetkező halál mellett a legnagyobb veszélyforrás az egyéb vegyületekkel való keveredés. Mivel az ecetsav rendkívül korrozív, nagyon sok háztartási vegyi anyaggal szinte azonnal reakcióba lép, és általában irritáló hatású gáz fejlődik. Ez a folyamat akkor is lejátszódik, ha nem direkt, hanem egy korábbi takarításból a felületen maradt vegyülettel keveredik.

A különböző bor- és gyümölcsecetekben az ecetsav koncentrációja általában 7% körül van, vagy ennél kevesebb. Itt az egészségre váló veszélyessége erősen csökken, de ezzel együtt a tisztítási hatékonysága is. Ráadásul a veszélyesség csökkenése az egyéb vegyi anyagokkal való keveredés esetében NEM lineáris.

Ezzel együtt az ecet használata még mindig mérföldekkel környezet- és egészségkímélőbb, mint egyéb agresszív anyagok használata. De ne ringassuk magunkat hamis illúzióba, hogy nem káros anyaggal dolgozunk, csak azért mer egyébként a kajába is szoktuk rakni. Azok az ablaktisztítók például, melyek kevesebb mint 10% izopropil alkoholt és kevesebb mint 5% nemionos aktív anyagot tartalmaznak gyakorlatilag csak nagy mennyiségű fogyasztás esetén károsak az egészségünkre. Érintésre, belégzésre nem veszélyesek, és az egyéb vegyületekkel sem szokásuk radikális módon keveredni.

guli 2009.01.15. 14:47:41

Valóban érdemes átgondolni az általad adott információkat, hiszen az általunk használt összes anyag - még a legkevéssé káros is - okozhat galibát.

Azonban ilyen szempontból a vegyszerek használata mindig többszörösen veszélyezteti önmagunkat és környezetünket, mint a természetes anyagokat tartalmazó termékek, tisztítószerek, konyhai anyagok.

Tehát aki tapasztalatlan a takarításban, annak mindig érdemes szem előtt tartania a fent leírtakat, viszont aki a vegyszerekről tér át a kevésbé kártényony szerek használatára a takarításban, az már bizonyosan tudja, hogy mire kell vigyáznia. Érdemes mindig betartani a korábbi alapszabályokat (nyitott ablak, először mindig higítva használjunk mindent, lehetőség szerint öblítsük át a letisztított felületet, stb.) akkor szinte soha nem történhet baj. Továbbra se lélegezzük be még az ecetet sem, és ne fröcsköljük a szemünkbe se. De ez utóbbi butaságot még forró vízzel sem érdemes kipróbálni.

A lényeg az, hogy még mindig sokszázszor nagyobb bajt tudunk okozni nem csak környezetünkben, de még saját egészségünkben is a vegyi anyagok használatával, mint akár egy 20 %-os ecettel, amely szerből (bocsánat, élelmiszerből) ma már inkább csak a 15, ill. 10 %-osat lehet kapni. A por állagú citromsav pedig még jobb eredményt hoz, amit különösen ajánlok a tea- és kávéforralók tisztításához. Sőt, oda szigorúan tilos vegyszert önteni. Itt még csak esélye sincs annak, hogy előzőleg ott maradt vegyi anyaggal keveredjen az általunk használt citromsav (megenné a fene, ha így lenne), és mivel a tisztítás alapvetően úgy működik, hogy felforraljuk a vizet a forralóban, majd beleöntjük a citromsavat, ennek megfelelően tehát oldott állapotban használjuk az egyébként emberi fogyasztásra is alkalmas szert.

A legkevéssé ártalmas szer egyébként maga a citrom, amit mikor már kicsavartunk, érdemes vele még frissiben azokat a helyeket megtámadni, ahol egy kis vizkőoldásra van szükség.

Természetesen ezek az anyagok hatékonyságukat tekintve nem minden esetben állják meg úgy a helyüket, mint egy vegyi anyag, de ha rendben tartjuk a környezetünket, és nem hagyjuk hónapokon át a vizes blokkokon a vizkövet, akkor tényleg hatékonyan eltávolíthatók meg egy szemétbe szánt citrommaradékkal is a vizkőkezdemények. Na és az sem mellékes, hogy milyen illatos lesz tőle akár az egész fürdőszoba.

Sajnos a WC takarítására ez nem alkalmas. Ötleteket várok, milyen vegyszermentes lehetőség van erre a helyre.
süti beállítások módosítása