feb
24

Néhány napja értesültem arról, hogy hazánkban okos kezdeményezés indult a hazai őstermelők, zöldség és gyümölcstermesztők és a vásárlók közelebb kerülésével kapcsolatosan.

Arról van szó, hogy a hazai kistermelők közvetlenül a boltokba szállítanak, ezzel kihagyva a nagykereskedelmi lépcsőt. Ragyogó ötlet, bár tulajdonképpen ez mindig is működő dolog volt, ha a piacon, a kofasoron vásárolt az ember.

Csak hogy itt most másról van szó. Mert itt maszek zöldségesek, kisboltok árúsítanak - tehát nem kell feltétlenül a piacra mennünk - és garantáltan olcsóbban kapjuk az árút még annál is, mint amit a kofák nyújtanak nekünk.

Tehát:

- a korábban nem piacozó kistermelő közel dupla áron tudja értékesíteni a termékét (első haszon)

-  mi, vásárlók olcsóbban jutunk a termékhez (második haszon)

- bizonyosan magyar terméket vásárolunk, ezért a magyar gazdaságot támogatjuk (harmadik haszon)

- a magyar termék már csak azért is jobb és egészségesebb, mert nem több ezer kilométerről, heteken átt szállított árúról beszélünk (negyedik haszon)

- bizonyosan jó terméket veszünk, hiszen, ha rossz az árú, többé a kereskedő nem fog az adott termelőtől árút venni (ötödik haszon)

- a nagykereskedelemben dolgozók egy része munka nélkül fog maradni (az első és egyetlen veszteség)

Ez utóbbi tétel kivételével örültem a hírnek, és azonnal utána néztem, hogy hol is találhatóak ilyen üzletek (www.rtlklub.hu lapon  szociális boltok-ként keresendő a lista). A lakóhelyem közelében is találtam egyet, közelebb az általam látogatott négy piac bármelyikénél is. Ez jó jel, remélem, más is hasonlóan szerencsés helyzetben lesz.

Amit azonban ott olvastam, az nagyon elszomorított. Egy "kedves és értelmes", témához hozzászóló honfitársamnak csak annyi hozzáfűznivalója akadt a témához, hogy: ... a Tesco-ban sokkal olcsóbbak a zöldségek...

Kár, hogy a hozzászólonk nem alkalmas a globális gondolkodásra, hogy nem képes rálátni azokra az egyszerű tényezőkre, hogy a mi felelősségünk életben tartani a hazai gazdaságot, a hazai termelést, és az egészségesebb étkezést. Csak sajnálni tudom, hogy a spanyol paradicsomot eszik februárban, és marokkói répát ad a gyermekének.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervnyito.blog.hu/api/trackback/id/tr8962780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása