jan
12

A hagyományos izzók a felhasznált energia csupán 10-12 %-át fordítják világításra, a többi energia hőtermelésre megy el. Ezért ezek rendkívül gazdaságtalanok. Az EU szeretné 2012 –re teljesen megszüntetni ezek használatát. De mi lesz helyette?

 
 
Kompakt égők:
 
Ezek az égők a hagyományos foglalatokba csavarhatóak be. A hagyományos izzóval szemben 75% -kal kevesebb energia felhasználásával tudnak azonos fényerőt nyújtani, mivel 90% -kal kevesebb hőt termelnek.
A hagyományos izzókhoz képest irreálisnak tűnő áruk ugyan elrettentő lehet, de ha azt is figyelembe vesszük, hogy az élettartamuk 10-12 –szer hosszabb, igazán nem kérdés, hogy melyiket célszerű választani, hiszen az energia-megtakarításból származó haszon és az, hogy 12 hagyományos égőt kell vennünk ugyanennyi idő alatt tényleg meggyőző.
 
Vannak azonban hátrányai is. Az első és legfontosabb, hogy mind a gyártás során, mind hulladékként óriási a környezeti terhelésük. Gyártáskor nagyon sok veszélyes anyagot használnak, a szemétben pedig a veszélyes hulladék kategóriába sorolandóak, viszont újrahasznosíthatóak.
 
A másik hátrányuk, hogy bekapcsoláskor igen nagy az áramfelvételük, ezért vagy olyan helyeken érdemes használni őket, ahol folyamatosan hosszú ideig kell, hogy világítsanak, vagy egy két percre nem kell lekapcsolni őket, ha tudjuk, hogy ismét használni kell.
 
 
 
 
 LED égők:
 
Az alacsony fogyasztású LED technológián alapuló világítást az alacsony- és a törpefeszültségű berendezésekben már régóta használják. A LED -ek hihetetlen hosszú élettartamuk és minimális áramfogyasztásuk mellett megbízható és erős fényt bocsátanak ki az adott készülékben, kisebb elemlámpákban vagy például a mobiltelefonokban. A lakossági világításban viszont a nagyobb területet bevilágító nagyfeszültségű világító testek gyártásának igen magas költsége miatt nem terjedtek el.
 
Mostanra viszont a gyártás technológiája annyit fejlődött, egy 2008 év végén elért áttörés után, hogy a termékek végfelhasználó ára már olyan szintre csökkenthető, hogy érdemes hagyományos foglalatokra épített LED égőket gyártani. Az áruk azért még mindig igen magas, de a megtakarítható energiafelhasználás mértéke igen magas.
 
 
 
 A LED technológián alapuló égők még a kompakt égőkkel szemben is sokkal energiatakarékosabbak és az élettartamuk is magasabb. A gyártás során a környezeti terhelés pedig töredéke a kompakt égőkéhez képest.
 
Ötletek az áramfogyasztás csökkentésére a világítás szempontjából.
 
  • Ha hagyományos izzót használsz, mindig kapcsold le, amikor nem vagy a helységben. Amint lehet, cserélj kompakt égőre.
  • Ha már kompakt égőid vannak, csak akkor kapcsold le a világítást, ha hosszabb időre mész ki a helységből, ha csak pár percre, akkor ne. Ha folyamatosan világít, kevesebbet fogyaszt, mint az újra bekapcsoláskor fellépő nagyobb fogyasztás.
  • Használj természetes fényt. Amikor csak lehet, hagyd, hogy az ablakon jöjjön be a napfény.
  • Használj minél kevesebb Watt-számú villanyégőt. Természetesen ez ne menjen a komfortérzeted kárára, illetve vigyázz a szemed terhelésére is.
  • Használ megfelelő lámpákat. Legyen több világítótested a helységben, minden funkcióra. Ha csak olvasol, elég ez olvasólámpa. Ha a íróasztalodnál ülsz, felesleges a csillárt használni.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervnyito.blog.hu/api/trackback/id/tr28872806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása